Εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια

“Εξοικονόμηση κατ’ οίκον” ονομάζεται το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα με πόρους της Ε.Ε. που παρέχει κίνητρα στους πολίτες ώστε να προμηθευτούν προϊόντα με επιδότηση έως και 70% με σκοπό να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους! Επωφελούμενοι μάλιστα και μελλοντικά με σημαντική μείωση στις δαπάνες για θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό, όπως και αυξάνοντας σημαντικά την εμπορική αξία του ακινήτου τους!

Η παλαιότητα ή η κακή κατασκευή των κτηρίων με τη φθορά που έχουν υποστεί, σε συνδυασμό με την ελλιπή ενημέρωση στην ορθολογική διαχείριση της ενέργειας, οδηγού στην σπατάλη πολύτιμων ενεργειακών πόρων επιβαρύνοντας οικονομικά επιβάρυνση τα νοικοκυριά. Ενημερωθείτε άμεσα για τις λύσεις που σας προσφέρει το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια» καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να σας βοηθήσει η Solar Systems Hellas!

Γνωρίζετε την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού σας;

Με αρνητικά δεδομένα την παλαιότητα στο μεγαλύτερο ποσοστό και κατά συνέπεια, την έλλειψη σύγχρονης τεχνολογίας, τα ελληνικά κτίρια, ως επί το πλείστον, αποδεικνύονται εξαιρετικά σπάταλα στην κατανάλωση ενέργειας (και χρημάτων για τους ιδιοκτήτες).

Σημαντικά προβλήματα/αρνητικές συνέπειες που προκύπτουν είναι:

  • μερική ή παντελή έλλειψη θερμομόνωσης
  • παλαιάς τεχνολογίας κουφώματα 
  • ελλιπή ηλιοπροστασία των νότιων και δυτικών όψεων
  • μη επαρκή αξιοποίηση του υψηλού ηλιακού δυναμικού της χώρας
  • ανεπαρκή συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης/κλιματισμού με αποτέλεσμα χαμηλή απόδοση

Ενεργειακή αναβάθμιση στην πράξη!

Προϋποθέσεις επιλογής

Μία κατοικία για να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του ενοίκου.
  • Να υφίσταται νόμιμα. Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του κτιρίου δεν διαθέτει οικοδομική άδεια ή αυτή δεν ανταποκρίνεται στη τρέχουσα κατάσταση του κτιρίου, θα πρέπει να προσκομισθεί σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ότι το κτίριο υφίσταται νόμιμα στο σύνολό του.
  • Να έχει καταταχθεί βάσει του ΠΕΑ, το οποίο απαραιτήτως θα πρέπει να έχει εκδοθεί με το νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), σε κατηγορία μικρότερη ή ίση της Δ.
  • Να ΜΗΝ έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

Περισσότερη ενέργεια με λιγότερα χρήματα!

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, μειώνοντας τη ζήτηση ενέργειας για θέρμανση και κλιματισμό. Την ίδια στιγμή, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα μειώνονται άμεσα οι ανάγκες μιας οικίας για θέρμανση και κλιματισμό, άρα και η δαπάνη που αντιστοιχεί σε αυτά και μάλιστα όχι για λίγο καιρό, αλλά για μια ζωή! Με το πρόγραμμα, μπορείτε να απολαμβάνετε θερμομόνωση που απομακρύνει την υγρασία και άλλα στοιχεία της φύσης από το εσωτερικό και τους τοίχους του σπιτιού σας, την ώρα που τα διπλά τζάμια και τα καινούργια κουφώματα μειώνουν τον θόρυβο από έξω. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργασίες του προγράμματος επιδοτούνται με συνέπεια το κόστος των εργασιών να είναι πολύ μικρό, ειδικά σε σχέση με τα οφέλη που προσφέρει.